Voluit genieten

Wist je dat emotionele gevoelens maar 90 seconden duren? Tenminste, als je deze emoties erkent en op natuurlijke wijze je lichaam laat verlaten. Je kunt volgen hoe een gevoel van blijdschap, boosheid, bedroefdheid of angst, door je lichaam heen stroomt en als een opzwellende golf zijn piek bereikt. Daarmee kun je volgen hoe de sensatue in je lijf weer afneemt en oplost. Het zijn vooral jouw gedachten erbij die problemen veroorzaken. Als jij je aandacht kunt richten op wat er in je lichaam gebeurt bij een emotie, zonder oordeel en zonder erover na te denken, besef je dat je gevoelens hebt en ze niet bent. 

Herprogrammering

Als kind beleef je onherroepelijk pijnlijke momenten. Op dat moment besluit je er alles binnen je macht aan te doen om nooit meer diezelfde pijn te voelen. Je verzint, onbewust, een beschermingsstrategie. Die programmering van je geest gaat vervolgens bepalen hoe je leeft. Misschien vermijd je bepaalde situaties. Of probeer je onverwerkte pijn te onderdrukken, bijvoorbeeld door jezelf af te leiden met eten of drank. Terwijl je onderbewustzijn denkt dat het jou beschermt, scherm je jezelf in werkelijkheid af.

De angst om te voelen, kost erg veel energie. Er bestaat een methode om deze verstoring in je energiesysteem te verhelpen: Emotional Freedom Technique (EFT). Deze methode maakt gebruik van de meridianen in je lichaam zoals die uit de acupunctuur bekend zijn. Doormiddel van tappen op deze punten, worden pijnlijke herinneringen geneutraliseerd zodat die je in het heden niet meer belemmeren Jouw schijnbaar veilige pantser heeft plaats gemaakt voor een warm gevoel van verbinding met alles en iedereen om je heen en een stevig gevoel van verankering. Nu je niet langer bang bent voor pijn, kun je onbegrensd van het leven gaan genieten.

Bloesemremedies

In de jaren '20 en '30 ontdekt de Engelse arts Edward Bach (24 september 1886 - 26 november 1936) dat extracten van bomen, bloemen en planten een positieve werking kunnen hebben op de gemoedstoestand. Je kunt bijvoorbeeld in het dagelijkse leven problemen ervaren door onzekerheid, angst of gevoelens van wanhoop. Met de juiste mix van de bloesemremedies van dr. Bach (zonder recept verkrijgbaar als voedingssupplement) maak je een tegengestelde emotie krachtiger (zelfvertrouwen, moed en optimisme) en zul je je beter gaan voelen. Het is aan te raden om na enkele weken te evalueren en de mix - indien nodig - aan te passen. Je kunt op ieder moment ervoor kiezen om de remedie niet meer in te nemen.