Over mij

Mijn naam is Krista Cloos (47). Jarenlang heb ik gewerkt als journalist en communicatie adviseur en heb ik mij als coach ingezet voor leesbevordering van jonge kinderen. Toen ik samen met mijn man vier kinderen kreeg, koos ik in 2012 voor de zorg voor mijn gezin. Inmiddels is er ruimte ontstaan om daarnaast nog meer van betekenis te doen. Sinds 2021 zet ik mij als Reiki behandelaar met veel enthousiasme in voor mijn praktijk Namasté. Sinds ik in 2022 de Reiki Master bevoegdheid bij ZoMa behaalde en in 2023 mijn diploma Holistisch Therapeut, heb ik het aanbod van Namasté kunnen verdiepen. Ik hoop hiermee voor mensen veel te betekenen. 

Moment

Hoe ben ik erop gekomen om een praktijk voor bewustwording te starten? Het antwoord op die vraag begint met onderstaande foto (april 2018). Ik sta erop met mijn lieve man en vier prachtige kinderen. We hadden iets te vieren en ik voelde mij er gelukkig en blij. Toch was dat helemaal niet wat dit beeld van mezelf bij mij opriep, toen ik deze foto later terugzag. Mij overviel een pijnlijk gevoel van schaamte. Deze foto wilde ik niet in een fotoalbum stoppen.

Uit het hoofd

Kort daarop werd het 2 mei 2018 en vierde ik mijn 42e verjaardag. Het roer ging om. Toen ik met de Sonja Bakker methode begon, gaf de weegschaal 110 kilo aan. Een jaar later woog ik 86 kilo. Dankzij de aanmoediging van afslank- en beweegstudio Slim Factory weeg ik inmiddels minder dan 75 kilo. Maar het verhaal wat ik wil vertellen, gaat niet zozeer over het bereiken van een gezond gewicht.

Ik wilde anders in het leven gaan staan. En dat is waar die ene confronterende foto, mij uiteindelijk toe heeft gebracht. Door bewust te gaan eten en te bewegen, kreeg ik weer aandacht voor mijn lichaam. Ik werd me ervan bewust hoezeer ik mijn fysieke gezondheid had verwaarloosd en vooral aandacht besteedde aan zorgen en plannen, piekeren, voornemens en te doen lijstjes. Mijn hoofd had de volledige leiding gekregen en de rest was ik helemaal uit het oog verloren.

Mindfulness

Met de cursus Magische Stille Momenten (2019) van Dolly Heuveling van Beek, ging ik oefenen met mediteren. Ondertussen maakte ik kennis met allerlei verschillende vormen van yoga (2019): Hatha, Hot Flow, Yin Yang, Kundalini, Vinyasa, Qi-Gong, et cetera. Dat was een opstap naar een studie Mindfulness (2020). Wat heeft dit mij veel inzicht gegeven. De grootste opbrengst is dat ik mij bewuster ben geworden van het onderscheid tussen gedachten, emoties en fysieke gewaarwordingen. Als waarnemer ben ik mijn gedachten of gevoelens niet. Ik heb ze. Dat maakt het makkelijker mijn hart te volgen.

Leren en bestuderen

Ik vond het superinteressant om te weten te komen welke gedachte er zit achter de Wet van Aantrekking en wat er wordt bedoeld met de helende kracht van zelfcompassie. Ik besloot het uit te proberen. Wat nu als ik niet langer datgene najaag wat ontbreekt in mijn leven? Geluk is nu eenmaal niet altijd maakbaar. Net zo min als dat er voor ieder probleem een oplossing is. Met behulp van 5 stappen per dag van Marian Palsgraaf, ging ik mijn aandacht richten op alle geluk die er al in mijn leven is. Marian Palsgraaf zegt over dit werkboek: “Niet het geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig.” Jeetje, wat had ik al veel om dankbaar voor te zijn! Toen ik op een rijtje had welk geluk ik in mijn leven wil uitbouwen, waren 1e Graad (2020) en 2e Graad Reiki (2021) leren bij Soul Insight, tarotkaarten leren leggen bij Asteria Coaching (2021) en de opleiding Holistisch Therapeut bij ZoMa Opleidingen (2023) ineens heel logische volgende stappen.

Sinds die ene foto waarmee het uiteindelijk allemaal begon, ben ik gezonder. Fitter. Zelfbewuster. Ik ben het leven intenser gaan beleven. Als ik nu naar een foto van mezelf kijk, zie ik mezelf zoals ik ben: onvolmaakt. Ben ik veranderd ten opzichte van de ruim 30 kilo zwaardere versie van mezelf? Nee. Ik ben juist meer mezelf geworden. Het gevoel van schaamte heeft plaats gemaakt voor trots. Op wat ik heb geleerd en op wat ik voor anderen kan betekenen. Dat is wat mijn hart mij ingeeft. Die weg wil ik volgen.