Mediteren en sporten: twee kanten van dezelfde medaille

Gepubliceerd op 27 september 2022 om 11:43

Als je de drempel van de sportschool overstapt, weet je waarvoor je het doet. Maar doe je ook wel eens heel bewust helemaal NIETS? Dat is namelijk minstens zo gezond. Zeker als je ernaast ook voldoende beweegt en goed eet. Het enige dat ons in de weg zit, is dat eeuwige gedenk…

Om mij heen hoor ik mensen zo vaak zeggen: "Ik sta de hele dag aan." Dat komt doordat we helemaal in beslag worden genomen door lijsten van wat we nog te doen hebben. Ondertussen maalt door ons hoofd wat we allemaal niet willen vergeten. Afspraken. Boodschappen. Vrienden, familie en alle andere mensen die zo belangrijk in ons leven zijn. Onze gedachten zijn er vol van. En op het moment dat we door onze taken en zorgen heen zijn, halen we vrijwel direct onze verlanglijstjes tevoorschijn. Want wat is het heerlijk om te dromen over later. Waar een volgende vakantie naartoe gaat. Een andere baan. Een verbouwing thuis. En ga zo maar door.

Energie en focus

Alle denkwerk maakt dat ons hoofd overuren maakt. Dat is enorm vermoeiend. Als je er eens op let, merk je dat er eigenlijk altijd wel ‘iets’ is waarover je nadenkt. Dat gaat automatisch. En razendsnel. De meeste gedachten gaan vaak over iets wat je in de toekomst anders wilt. Béter. Of juist over iets uit het verleden, wat je liever anders had gedaan. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Terwijl het ‘nu’ eigenlijk het enige moment is waarop je werkelijk verschil kunt maken. Het verleden is geweest, dat is niet meer te veranderen. En de toekomst? Tja, die kent niemand. Is het dus wel zo nuttig om voortdurend dezelfde gedachtenrondjes af te draaien? Hoe meer je aan je hoofd hebt, hoe lastiger het is om je te concentreren. Kom je onvoldoende tot rust, dan gaat je lichaam protesteren. Hoofdpijn bijvoorbeeld, kan een serieus signaal zijn van dreigende overbelasting. Dat geeft nog meer onrust.

Van denken naar voelen

Sporten is een uitstekende manier om uit het denken te stappen. Toch is ook sporten gericht op doen. Vaak vanuit een doel wat we willen bereiken. Gezonder worden. Fitter. Slanker. Het is gekoppeld aan een prestatie én een oordeel. Ik ga niet hard genoeg. Niet snel genoeg. Niet vaak genoeg. Bij meditatie is het juist omgedraaid: je hoeft helemaal niets te doen. Alleen maar zijn. Daarmee wordt bedoeld dat je je openstelt voor wat er is. Het is niet goed. Het is niet slecht. Het is er, precies zoals het is. We zijn het niet gewend om zo’n milde houding aan te nemen. Een houding waarin je alleen maar waarneemt en niet op zoek gaat naar wat je kunt doen om te veranderen. Je gedachten zullen niet direct ophouden als je begint met mediteren. Maar na de nodige oefening ben jij je meer van je gedachten bewust en is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je hoofd aan het roer staat. Je hoofd heeft namelijk lang niet altijd gelijk.

Van stress naar ontspanning

Bij Namasté Coaching & Welzijn herinner ik cliënten graag aan het sleutelwoord: balans. Zet eens op een rijtje hoeveel van jouw energie gericht is op doen. Neem je daarnaast ook tijd om rustig tot jezelf te komen en stil te staan bij wat je voelt? Dat is helemaal niet ingewikkeld. Het is vooral een kwestie van beginnen. In oktober starten we de allereerste meditatiesessies in de verwarmde cabines van Slim Factory. Liggend op een comfortabele matras zul je merken dat de aangename temperatuur een kalmerend effect op je heeft. De hartslag daalt en de bloeddruk gaat omlaag. Zo wordt het makkelijker om de dagelijkse drukte los te laten en je aandacht te richten op jezelf. Ik begeleid je vervolgens stap voor stap door de meditatie. Iedere sessie geef ik bovendien handige tips mee om ook in het dagelijks leven mindfulness te gaan toepassen. Zodat denken en voelen meer in balans komen. Want uiteindelijk is het niet alleen je verstand dat je vitaal houdt. Goed luisteren naar lichaam en intuïtie zijn voor een goede gezondheid net zo belangrijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.